Lucht/Water warmtepomp

Bij lucht/water-warmtepompen wordt de energie uit de lucht gehaald en opgepompt tot een hogere temperatuur. Hierbij wordt de warmte afgegeven aan water. Dit is op dit moment het beste systeem voor het all electric verwarmen. Vooralsnog is dit systeem alleen geschikt voor een woning waarbij mogelijkheden zijn om een buitenunit te plaatsen waarbij rekening kan worden gehouden met de huidige strenge geluidseisen.

Warmtepompen zijn geschikt om over een lange periode heel constant te verwarmen. Het systeem zorgt dag en nacht voor een gelijkmatige warmte in de hele woning. Constant comfort is ook een voorwaarde: warmtepompen verliezen hun rendement als er vaak snel moet worden warm gestookt. Een voorwaarde is dan ook dat het huis goed geïsoleerd is.

Het is mogelijk om met lucht/water- warmtepompen te koelen. Echter de Elan luchtverwarming die hiervoor geschikt is, is nu nog niet op de markt . Medio 2023 komt deze beschikbaar, vooralsnog in een Elan 16/25 uitvoering (dus nog niet in de kleinere Elan 10 uitvoering.)